Header website 01Header website 02

Top 5 problemen in de mantelzorg

Het Welzijn in de Zorg Event is opgezet om mantelzorg in de toekomst te verbeteren. Maar welke problemen komen mantelzorgers tegen in hun werkzaamheden? We hebben de top 5 voor je op een rijtje gezet.

1. De mantelzorger heeft moeite met de veranderingen in het gedrag van zijn of haar naaste.

Door aandoeningen als dementie kan het karakter van een persoon veranderen, en kan die persoon gedrag vertonen dat hij in zijn of haar eerdere leven nooit zou vertonen. Juist voor een mantelzorger kan dit heel moeilijk zijn, zeker wanneer hierbij onvoldoende hulp wordt geboden door een zorginstelling.

2. Toenemende zorgzwaarte

Door hervormingen in de zorg hebben veel mensen verminderde rechten op zorg gekregen. Simpel gezegd betekent dit dat er meer zorg thuis moet plaatsvinden. Voor de mantelzorger betekent dit dat de lasten zwaarder worden, en dat de zorg voor een naaste een veel intensiever proces is geworden. Gestreefd moet worden naar een zo goed mogelijke coördinatie van de rollen van mantelzorger en zorgprofessional, zodat de lasten van de mantelzorger zoveel mogelijk verlicht kunnen worden.

3. Het ondoorzichtige stelsel van zorg, welzijn, hulp en ondersteuning

De wirwar van instanties maakt het soms moeilijk het overzicht te bewaren. Welke instantie doet wat en wat kan ik wel en niet verwachten? Het zijn vragen waar mantelzorgers geregeld tegen aanlopen. Het huidige systeem moet inzichtelijk en transparant worden gemaakt, zodat mantelzorgers weten waar ze aan toe zijn.

4. Verhoogde eigen bijdragen, resulterend in opstapeling van kosten

De duurder wordende zorg is een doorn in het oog van de mensen die het eigenlijk al zo zwaar hebben., toenemende kosten vormen een belastend probleem voor mantelzorgers.

5. De mantelzorger ziet op tegen opname van zijn of haar naaste in een zorginstelling

Een bekend probleem en vaak ook een van de motieven voor het verlenen van mantelzorg. Dit is een probleem dat weggenomen zou kunnen worden. Het vertrouwen van mantelzorgers in de zorginstellingen moet dan verhoogd worden, o.a. door goede coördinatie van de wisselwerking tussen mantelzorger en zorginstelling.

Nieuwe inzichten over deze onderwerpen zullen tijdens het event worden besproken. Denk je dat jij kan bijdragen aan het debat over dit onderwerp? Kom dan 13 oktober naar het Welzijn in de Zorg Event!

INFORMATIE

Datum:
13 oktober 2015

Tijd:

09:30 - 16:30 uur

Locatie:

Congrescentrum ’t Veerhuis, Nieuwegein

PRIJZEN

Tarief: 
€ 245,- ex BTW

Inschrijven nieuwsbrief
  1. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!
  2. Voornaam
    Ongeldige invoer
  3. Achternaam
    Ongeldige invoer
  4. e-mailadres
    Ongeldige invoer