Header website 01Header website 02

Weg met zorgstress, een zorg minder!

Nederland bezuinigt op de zorg. Dit betekent dat veel zorgtaken verschuiven naar de thuissituatie. Mensen willen en moeten langer thuis blijven wonen. Hierdoor gaan steeds meer mensen mantelzorg verlenen.

Mantelzorgers zijn mensen die langdurig en onbetaald zorgen voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende persoon uit hun omgeving. Dit kan een partner, ouder of kind zijn, maar ook een ander familielid, vriend of kennis.
Mantelzorg is vaak intensief, zeker in combinatie met werk en het eigen (gezins)leven. Het Sociaal Cultureel Planbureau schatte in 2010 al dat toen zo’n 450.000 mantelzorgers overbelast waren. Wanneer onzekerheden toenemen of zorgtaken uitbreiden, neemt bij een mantelzorger het gevoel van overbelasting toe. Een langdurig overbelaste mantelzorger ervaart stress. Wij noemen dat zorgstress.

Zorgstress treedt heel geleidelijk aan op. Dit kan zich uiten in een verdrietige of depressieve stemming, in onzekerheid over wat er nog komen gaat, in piekeren over hoe het verder moet of in psychosomatische klachten zoals vermoeidheid, slapeloosheid of gebrek aan eetlust. Er ontstaat een situatie van fysieke en emotionele uitputting. En dat kun je niet gebruiken als je voor een ander zorgt.

Liever geen zorgstress!

Mensen willen fit en gezond blijven. Zeker als mantelzorger! Hoe minder zorgstress, hoe beter je voor jezelf en je naaste kunt zorgen. Met alle voordelen van dien. Je hebt meer tijd voor jezelf. Je neemt betere besluiten en beschikt over veerkracht.

Weg met zorgstress, een zorg minder!

Wil jij zorgstress verminderen of juist voorkomen? Volg dan de deelsessie “Weg met zorgstress, een zorg minder!”. Jan Olav Smit van zorgom.nl en Klaas Jan Rodenburg van het Landelijk Steunpunt Rouw (LSR) geven deze interactieve workshop. Zij vertellen graag over de methode die zij ontwikkelden om zorgstress structureel te verlagen.

Na het volgen van deze workshop weet je:
- hoe zorgstress ontstaat en kunt herkennen
- hoe je zorgstress kunt verlagen
- welke valkuilen je moet vermijden

Maak bijvoorbeeld kennis met de “Verlies- en Herstelspiegel”. Een bijzondere training die LSR al jaren toepast bij mensen om zorgstress te verlagen.
Ontvang bovendien een voucher om zorgom.nl, gratis uit te proberen.
Tot slot krijg je een concreet 21 dagen plan om zorgstress aan te pakken, met een overzicht van praktische hulpbronnen.

INFORMATIE

Datum:
13 oktober 2015

Tijd:

09:30 - 16:30 uur

Locatie:

Congrescentrum ’t Veerhuis, Nieuwegein

PRIJZEN

Tarief: 
€ 245,- ex BTW

Inschrijven nieuwsbrief
  1. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!
  2. Voornaam
    Ongeldige invoer
  3. Achternaam
    Ongeldige invoer
  4. e-mailadres
    Ongeldige invoer